Съвети как да преборим изолацията, за да намалим риска от диабет, деменция

...
Съвети как да преборим изолацията, за да намалим риска от диабет, деменция
Коментари Харесай

Самотата състарява повече от пушенето

Съвети по какъв начин да преборим изолацията, за да понижим риска от диабет, деменция и затлъстяване
Опустошителното деяние на продължителната хронична самотност е добре прочут извършител на стрес и меланхолия. Нови проучвания обаче демонстрираха, че този проблем, увеличен се по време на епидемията от Коронавирус, поврежда и физическото здраве.

Съвместен теоретичен екип от Станфордския университет в Калифорния и Китайския университет в Хонконг откри, че негативният прочувствен резултат от обществената изолираност форсира доста човешкия биологичен часовник. Стряскащият извод е, че самотата състарява хората по-бързо от тютюнопушенето. Те са открили, че съпътстващите я мъка и безизходност

прибавят една година и осем месеца към хронологичната възраст

- пет месеца повече от цигарите.

Експертите считат също, че хроничните възпаления, породени от нещастието, повреждат клетките и жизненоважни органи. Изводите им, оповестени в научното издание Aging-US, са основани на проучване на 12  хиляди китайци. Изчислена е възрастта на телата им посредством фактори като положение на кръвта, бъбреците, телесната маса, историята на болесттите. Изследователите са я сравнили с действителната възраст на участниците в теста. Съпоставката е посочила, че организмът на тези, които живеят самотно и изолирано, е стар прибързано с 20 месеца.

“Не съм сюрпризирана. Изследвам този проблем от 20 година и данните демонстрират, че самотата редуцира живота и състарява повече от пушенето, докарва ред съпътстващи болести и води до по-ранна гибел ”, споделя психологът Лори Тийк от университета “Джордж Вашингтон ”. Тя акцентира, че самотните хора са

склонни към високи нива на тревога

и възпаления. Те са физически пасивни, а това в допълнение утежнява здравето.

Според екип на Университета на Флорида, проучвал 10 година 12  000 пациенти, рискът такива хора да развият деменция е 40 на 100 по-висок. Обяснението е, че от напрежението при самотност високите равнища на хормона кортизол нарушават паметта и износват онази част от мозъка, обвързвана със запаметяването.

Депресията при самотниците поврежда сърдечносъдовата система и води до затънал живот, а и двете лишават мозъка от О2, като стесняват артериите.

Пак самотата е нарочена от откривателите за удвояваща риска от диабет вид 2. И обяснението още веднъж е в страховите положения и тъгата. Силният стрес и нервното напрежение потвърдено са свързани с развиване на захарна болест, тъй като високите равнища на кортизол отключват инсулинова устойчивост. Връзката самота-стрес-диабет бе потвърдена с тест от норвежки учени, изследвали в продължение на 20 година 24  000 души.

Британски откриватели са открили, че неналичието на обществени контакти покачва заплахата от коронарна болест на сърцето с 30%, а от инсулт – с 32%. Те свързват това със стрес и възпаления – странични резултати от самотата, и приканват към ограничения за понижаване на обществената изолираност.

Известно е, че самотните и тъжни хора

не са физически активни и се тъпчат с храна

за утешение, а това води и до затлъстяване. То пък ускорява нежеланието за другарство, завърта се обаян кръг.

Сред най-тежките последици от самотата е депресията. Ако тя продължи месеци и години, казусът става клиничен, съпровожда се с безизходност и мисли за самоубийство. Тогава  би трябвало да се потърси лекарска помощ.

Специалистите изясняват, че не става въпрос за краткотрайна самотност, когато в един миг се оказваш без другари и обществени контакти. Самотата е положение на мозъка - някои хора обичат уединението, а други се усещат сами и изоставени даже измежду близки и огромно семейство. Те се усещат неразбрани и необгрижени - положение, публикувано измежду възрастни -    пенсионери или овдовели, само че и измежду младежи, в това число младежи.

Традиционните рекомендации за справяне със самотата са да излизаме повече на открито, да поддържаме връзка с природата, да посещаваме места с доста хора, да се заемем със спорт или занимание, да си вземем домакински любим. Но съгласно психолозите първата стъпка е да се оправим със личните си отрицателни мисловни модели и страхове. Това изисква изпитание и воля в следните посоки.

Не търсете единствено неприятната страна в обстановките и отношението на близките, отворете очи за позитивните обстоятелства и наблегнете на тях.

Самочувствието на самотниците постоянно е ниско и непрекъснато търсят у другите знаци, че ги считат за глупави, скучни и досадни. Това в действителност е проекция на личните ви комплекси.

Не обобщавайте еднопосочно: “Всички ме ненавиждат и заобикалят. Никой не ме харесва и схваща. Винаги се продънвам ”.

Спрете да се самообвинявате, да се сравнявате с другите,

откривайки у себе си само дефекти

Променете тази настройка, започнете да проявявате към близките съчувствие и да вършиме другарски жестове.

Положете старания да се преборите с песимистичното мислене и фиксирането върху допустимо най-страшните разновидности за бъдещето.

Не драматизирайте и не преувеличавайте евентуални рискове. Това може да не ви излекува, само че би понижило психическото напрежение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР